Vesti Video Foto galerija Statistika Moj Sportal

Tabela Strelci Raspored

Srpski fudbal

Kleo ne može da igra za Srbiju

02 oktobar 2010 | 08:29(92)
Partizanov Brazilac, Kleo nedavno je dobio državljanstvo Republike Srbije i po mnogima kada će obući dres fudbalske reprezentacije naše zemlje bilo je samo pitanje dana. Ipak, bez obzira na sve učinjeno do sada od strane države, pravna procedura FIFA će onemogućiti. U ovom trenutku, po članu 16 Statuta FIFA, Kleo može, ali po članu 17, ne može da igra za Srbiju.

Kako je navedeno u Sportskom žurnalu, stav 17 objašnjava uključenje u reprezentativne selekcije fudbalera koji su dobili novo državljanstvo definisan je kroz četiri stavke. A Kleo ne ispunjava ni jednu:

- nije rođen na teritoriji Srbije
- biološka majka ili otac nisu rođeni na tlu naše zemlje
- ni njegovi baba ili deda takođe nisu odavde
- što je najvažnije, posle napunjene 18. godine nije u kontinuitetu živeo pet godina u državi za koju želi da igra

S obzirom na to da je Kleo u Crvenu zvezdu stigao u avgustu 2008, po tumačenje ovog propisa, za Srbiju će moći da igra tek 2013. godine. Član 16 međutim pored odredbi o mestu rođenja i biološkom poreklu majke i oca, eventualno, dede i babe sadrži i četvrtu opciju, a to je da je igrač nastanjen dve godine na teritoriji zemlje i igra za klub iz te federacije u tom periodu. Drugi član tog stava najavljuje opciju da je mogući i duži period od dve godine ukoliko se zainteresovane federacije dogovore.

Povodom ove nedoumice kontaktiran je generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije, Zoran Laković.

- U našem okruženju nije bilo sličnog primera po kojem je FIFA mogla da reaguje. U svakom slučaju, ako od selektora dobijemo zahtev, tražićemo od Partizana svu neophodnu dokumentaciju vezanu za državljanstvo Klea, prosledićemo u FIFA, kako bismo dobili pravno tumačenje slučaja - rekao je Laković.

Igranje Brazilca Eduarda ne može da se poredi sa "slučajem Kleo" jer je Eduardo u Hrvatskoj počeo da igra pre dobijanja punoletstva kad je i dobio državljanstvo za mlađe kategorije. I Zdravko Kuzmanović je mogao da igra za Srbiju iako je rođen u Švajcarskoj. Njegovo poreklo je iz Bosne i Hercegovine, a Jugoslavija (Srbija i Crna Gora) su legitimni naslednici nekadašnje SFRJ.

Sve ovo praktično znači da Vladimir Petrović Pižon i da hoće, Brazilca Klea ne može da poziva u reprezentaciju dok FIFA ne odgovori.

Više o ovoj temi

Kleo kao Bitlsi
Kleo: Više nećemo izgubiti uz Grobare
Kleo: Pižon na potezu
Petrović: Pratićemo sada Klea
Kleo postao Srbin!
Pižon: Neću zvati Klea!
Pižon proziva za Estonce i Italijane
Zašto je Kleo dobio srpsko državljanstvo?
Pižon raširio "orlovima" krila (VIDEO)
Kleo u "Službenom glasniku"
Kleo u Top 10! (VIDEO)
Sportal.rs
sportske vesti
92

28607

Dodaj komentar komentari (92)

NoName 92
odgovor
27 oktobar 2011 | 14:59

Ista prica bila je pre nekoliko godina sa onim drugim brazilcem (msm da se zove Zuka)...Ko da je ovo nesto novo...LOL

Ako nije problem 91
odgovor
27 oktobar 2011 | 14:59

Kleo je dobio drzavljanstvo zato da bi se smanjio broj stranaca u Partizanu i to je omogucio GROBAR Ivica Dacic.... Objavite moj komentar ako nije problem

TOLE ODLAZI 90
odgovor
27 oktobar 2011 | 14:59

DOK KLEA NEMA NAVIJACU ZA SRBIJU FIFA SVAKA CAST

tole odlazi-tole odlazi 89
odgovor
27 oktobar 2011 | 14:59

prvi put da fifa uradi dobru stvar

Pera dtlić-delija 88
odgovor
27 oktobar 2011 | 14:59

TOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!fala ffi i blateru!!!!

hanley 87
odgovor
27 oktobar 2011 | 14:59

Hajde da stavimo tacku na taj slucaj. Do januara ovo pitanje vise nece niko potencirati, iz prostog razloga sto ce Kleo otici u inostranstvo.

velika steta! 86
odgovor
27 oktobar 2011 | 14:59

Nisu slucajno Englezi Klea nazvali srpski Batistuta, zbog slicnosti sa njim u pokretima i igri. velika je steta ako on ne bude mogao igrati za nase Orlove, prosto ne mogu da verujem. Neko ovde nesto "nije spojio", da budem blago cinican. FSS bi trebao da izadje lepo sa objasnjenjem i da to vec skinemo sa dnevnog reda.

Ovaj komentar je predugačak. Za ceo komentar kliknite ovde

lejkan 85
odgovor
27 oktobar 2011 | 14:59

a,kao ovo se nije znalo pre!!! partizanu je bila samo maska davanje pasosa kleu za reprezentaciju,u stvari u pitanju je klasinco smanjivanje stranaca

barselonista 84
odgovor
27 oktobar 2011 | 14:59

cleo je u ukrajini ,zaboravio stoper sahtjora da ga izvadi iz dzepa vraticce vam ga brzo hahhahaha

fuj 83
odgovor
27 oktobar 2011 | 14:59

STETA,I TO VELIKA.... A razesceni zvezdini navijaci su se klanjali kleu dok nije shvatio da je dosao u rupu,a sad ga kude i kaze da pojma nema jer pametno razmislja.....KAD BUDETE USLI JEDNOM U LIGU SAMPIONA ONDA PRICAJTE O TOME DA PARTIZAN IMA PROTEKCIJE,PROPALITETI Ajmo druze Pizon da pozovemo Koromana dr oraca,tad ce te gipsies ponovo zavoleti pozvaces im najboljeg axxaaxaxaaxaxaxaxa

Ovaj komentar je predugačak. Za ceo komentar kliknite ovde

JEL IGRAO... 82
odgovor
27 oktobar 2011 | 14:59

TAJ MALI kleo U DONJECKU ??? HO,HO,HO,HO,HO,HO,HO,HO,HO,HO

TAJ MALI kleo... 81
odgovor
27 oktobar 2011 | 14:59

NEKA ODMAH IZADJE IZ DZEPA STOPERA SAHTJORA.HO,HO,HO,HO,HO,HO,HO,HO,HO,HO,HO

SAMO OVO 80
odgovor
27 oktobar 2011 | 14:59

HO,HO,HO,HO,HO,HO,HO,HO,HO,HO,HO,HO,HO,HO

@Nikola - Blejer 79
odgovor
27 oktobar 2011 | 14:59

idi pa bleji na livadu neznalico...

deki 78
odgovor
27 oktobar 2011 | 14:59

BRKIĆ, KOLAROV, SUBOTIĆ, VIDIĆ, IVANOVIĆ, MATIĆ, KRASIĆ, KAČAR, TOŠIĆ, LJAJIĆ, MRDJA!!!!!

1234567
Ime:
Komentar:

Da li ste ikad za nešto krivi, gospodine Nikoliću?

Ugled Partizana nema cenu, a ako se ćuti, ko kaže ...
07 avgust 2014 14 mart 2014
Branislav Trajković je kriv što je Partizan ostao sa 10 igrača u trenucima kada je jurio rezultat u revanšu protiv Ludogoreca. Glupost, koja je pokazala da štoper nema potrebnu mentalnu stabilnost ...
Lotar Mateus je u samo nekoliko redova autobiografije koju je izdao prešao put od omiljenog Nemca među navijačima Partizana do persone non grata u Humskoj. Istakao je rekorder po broju mečeva za "pancere" kako je ...
Terzić za SPORTAL.RS: Ne može Lazović da ima platu 250.000, a Luković 120.000 evra
10 februar 2015
Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić rekao je da klub sa našeg najvećeg stadiona nije postavljao nikakve uslove vezisti kojem na leto ističe ugovor Darku Lazoviću, ali da je neodrživo da on ima platu od 250.000, više nego dvostruko od Aleksandra Lukovića, koji zarađuje 120.000 evra.Beogradski ...

Sportal.rs portal sastoji se od vlastitih sadržaja, sadržaja partnera i saradnika, besplatnih sadržaja, sadržaja kreiranih od strane posetilaca, sadržaja oglašivača i linkova na spoljne stranice. Sadržaj vebsajta i tehnologije koje su korišćene su zaštićeni zakonom. Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala bez dozvole vlasnika autorskih prava (Sportal.rs, partneri, korisnici...) je zabranjeno.

Sportal Mobile