Vesti Video Foto galerija Statistika Moj Sportal

›› Anketa

Koji događaj je obeležio 2012. godinu?

›› Zanimljivosti

Baloteli izludeo navijače, a oni mu "sredili" ferari
18 avgust 2013

Nije lako izaći na kraj sa Mariom Balotelijeom, jer je uglavnom napadač Milana taj koji se na kraju smeje. Ali, našao se neko ko je i njemu uzvratio pravom merom. Baloteli je ko zna iz kog razloga bio u ...

OI London 2012

Konji već odavno na Olimpijskim igrama, sada to "žele" i ovce

22 januar 2012 | 10:41(8)
Zamislite ovu situaciju. Letnje Olimpijske igre 2020. godine, a zlatnu medalju osvajaju Irac Ajvan Skot i Keri Džo Te Huia sa Novog Zelanda. Skot je za najsnajnije odličje i najveći san svakog sportiste za osam sati morao da ošiša 749 ovaca, a Te Huia 507. Ovo su trenutni svetski rekordi u šišanju ovaca koje bi moglo da postane olimpijski sport. Naravno, ako Međunarodni olimpijski komitet (MOK) prihvati inicijativu udruženja farmera sa Novog Zelanda. Za sada jedini priznati sport na Igrama u kojem učestvuju i životinje je konjički koji je na programu neprestano od 1912. godine.

- Došlo je vreme da šišanje ovaca podignemo na vrhunski sportski nivo, a najbolji svetski takmičari će u tome pomoći. Jedan od načina je da organizujemo demonstraciju na Igrama Komonvelta, ali i na Olimpijskim igrama. Ajvan i Keri Džo su već pokazali da su najbolji u svom poslu. Skot je zadržao svetsku titulu, sa sedam više ošišanih životinja od prošlog rekorda, a Te Huia je ošišala čak 37 više  - objasnila je predsednica udruženja farmera Dženet Maksvel.

Predlagači će verovatno biti veoma uporni u svojoj nameri, ali je teško očekivati da MOK prihvati ovakvu inicijativu. To se sigurno neće desiti na Igrama u Londonu ove i Rio de Žaneiru 2016. godine. Malo verovatno i kasnije. Ali ako je za utehu zagovornicima ove ideje nisu jedini sport koji su odbijani u pokušaju da dobiju status olimpijskog.

Prema programu o jednom sportu se odlučuje najmanje šest godina ranije od početka Igara. U tom periodu sport kandidat mora da zadovolji brojne stroge kriterijume i da bude zastupljen širom sveta u muškoj i ženskoj konkurenciji. Na primer, bejzbol i softbol se ne nalaze u programu MOK-a za Igre u Londonu i Riu jer se ne igraju u dovoljno država. Odbijeni su i predlozi za uključivanje karatea i skvoša. Šišanje ovaca je medijski praćeno samo na Novom Zelandu, u Australiji i Irskoj. Krajem marta na Novom Zelandu će se održati svetsko prvenstvo, a prvo je organizovano 1977.

- Da bi jedan sport bio u Olimpijskom programu mora da bude predložen od strane matične svetske federacije koji garantuje da su pravila usklađena sa Olimpijskom poveljom. Ako se praktikuje širom planete i ako zadovoljava brojne kriterijume Međunarodnog olimpijskog komiteta onda može da bude uvršten u program. Prethodno sledi preporuka Komisije za olimpijski program MOK-a - objašnjeno je na sajtu MOK-a koji trenutno “priznaje” 35 sportova, s tim da su u njih uvršteni i golf i ragbi sedam koji će biti na Igrama od 2016. Ove godine, u prestonici Velike Britanije premijeru će imati ženski boks, jedini olimpijski sport u kojem do sada nije bilo takmičenja u konkurenciji “nežnijeg pola”.

Na listi “izabranih” za letnje igre se nalaze: triatlon, veslanje, jedrenje, streljaštvo, streličarstvo, džudo, moderni petoboj, kanu i kajak, vodeni sportovi (skokovi u vodu, plivanje, vaterpolo, sinhrono plivanje), atletika, konjički sport, gimnastika, tekvondo, boks, rvanje, tenis, stoni tenis, badminton, rukomet, fudbal, hokej na travi, košarka, odbojka, biciklizam, mačevanje i dizanje tegova. U program su uključeni i zimski sportovi klizanje, skijanje, sankanje, biatlon, hokej na ledu, karling i bob.

Pojedini sportovi su nekada bili u programu, ali su vremenom izbrisani. Među njima su pomenuti bejzbol i softbol, kao i baskijska pelota, kriket, kroket, golf, ragbi sedam (od 2016.), lakros, polo, rekets, roke (američka verzija kroketa), natezanje konopca i mototrke na vodi.

Postoje i one sportske discipline koje su demonstrirane, ali nikad nisu uvrštene u program. Među njima su oni popularniji kao što su američki i australijski fudbal, ali postoje i oni koji su veoma malo zastupljeni. To su letenje balonom, japanska borilačka veština budo, finski bejzbol - pesapalo, islandsko tradicionalno rvanje - glima, jedriličarstvo, frizijski rukomet - katsen, korfbol, francuska borba štapovima ili spasilačko surfovanje. Da budu prihvaćeni čast nikada nisu imali ni takmičari u motosportu, roler hokeju, savateu ili skijanju na vodi.

Prema sadašnjem planu za u Londonu će biti organizovana takmičenja u 26 sportova, u Riju u 28, a na Igrama 2020. godine za koje domaćin nije određen u 25+3 discipline.
Dušan Nikolić
novinar
8

7146

Dodaj komentar komentari (8)

spyderns 8
odgovor
19 avgust 2012 | 15:11

stvarno,zar nemate sta pametnije da pisete???c c c c

Slobodan 7
odgovor
29 jul 2012 | 19:34

hahahh da su sisali nase ovce iz Srbije rekord bi bio jos za cetvrtinu veci jer nase su manje od ovih sa Novog Zelanda ili iz Irske. Ako se ovo usvoji mi bi trebali odmah da napravimo ekipu sastavljenu od nasih Sudija za prekrsaje posto oni imaju najvise iskustva u sisanju ovaca !!!!!!

Ovaj komentar je predugačak. Za ceo komentar kliknite ovde

igi pop 6
odgovor
07 jul 2012 | 21:48

ma sigurno ce proci kroz komisiju dobar je ovaj sport!

Boze 5
odgovor
22 januar 2012 | 18:34

Kakva glupost!

mislim stvarno 4
odgovor
22 januar 2012 | 17:55

A jeste sad, najbolje bi bilo da u olimpisjke sportove udje i rucno muzenje krava ili disciplina cerupanja pilica.

Шах-мат 3
odgovor
22 januar 2012 | 14:22

Ја помислио по наслову опет вест о Никши Добуду.

Аска (без вука) 2
odgovor
22 januar 2012 | 12:43

БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!

zzzz 1
odgovor
22 januar 2012 | 11:59

koga jos zanima ova prica !!!

1
Ime:
Komentar:
Viči na njih, možda te čuju!
Srpska poruka rivalima: Dominiramo!
31 jul 2012 30 jul 2012
Ala volim da volim! A, najviše volim svoju porodicu, odnosno svoju zemlju. Zato što tu žive divni ljudi velikog srca. Biti član srpske ekspedicije u Londonu na Olimpijskim igrama (a tu podrazumevam svakog ...
Kakva je poruka naših vaterpolista ostalim kandidatima za medalje? Dominacija nad olimpijskim šampionom. Mađarska selekcija je poslednji put izgubila na Olimpijskim igrama davne 2000. godine i to od SR ...
Maksimović: Telefon se usijao, ima i bračnih ponuda
08 avgust 2012
Od izveštača iz Londona - Široki osmeh u dvorištu srpskog kutka u olimpijskom selu poželeo je dobrodošlicu pojedinim srpskim izveštačima. Ivana Maksimović, najuspešniji sportista naše zemlje u dosadašnjem delu Igara, ume da uživa u plodovima ispucanih hitaca ...

Sportal.rs portal sastoji se od vlastitih sadržaja, sadržaja partnera i saradnika, besplatnih sadržaja, sadržaja kreiranih od strane posetilaca, sadržaja oglašivača i linkova na spoljne stranice. Sadržaj vebsajta i tehnologije koje su korišćene su zaštićeni zakonom. Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala bez dozvole vlasnika autorskih prava (Sportal.rs, partneri, korisnici...) je zabranjeno.

Sportal Mobile