Vesti Video Foto galerija Statistika Moj Sportal

›› Anketa

Koji sport je najekstremniji?

›› Zanimljivosti

Direktor Rome o odlasku fudbalera u striptiz klub: Ništa se nije desilo
27 novembar 2014

Odlazak fudbalera Rome u striptiz bar u Moskvi bio je tema razgovora novinara i sportskog direktora rimskog kluba, Valtera Sabatinija. Međutim, funkcioner "vučice" smatra da ovom događaju ne treba davati preveliku ...

Ekstremni sportovi

Austrijanac skače sa "ivice svemira"

06 oktobar 2012 | 11:10(1)
Feliks Baumgartner i njegov tim pokušaće uspešno da realizuju skok sa "ivice svemira", tačnije visine od 36.576 metara. Istovremeno, austrijski ekstremni sportista pokušaće u okviru projekta "Red Bull Stratos" da obori čak četiri svetska rekorda: probijanje zvučnog zida slobodnim padom, najviši let balonom, najduži slobodni pad i najviša tačka sa koje je čovek skočio.

Stratos svemirska kapsula uspešno je prošla simulacioni test na velikoj visini, nakon što je bila oštećena u julu ove godine, posle finalnog probnog skoka, a mesto lansiranja je Rozvel u Novom Meksiku. Osim obaranja rekorda, svrha projekta je i prikupljanje informacija koje bi mogle da doprinesu daljim svemirskim istraživanjima, kao i spasavanju astronauta u kritičnim situacijama.

Baumgartner je već izvodio brojne spektakulatne base skokove sa svetski prepoznatljivih lokacija kao što je statua Isusa u Riu, Petronas kule u Kuala Lampuru i oblakoder Taipei 101. On je ujedno i prvi čovek koji je ikada preleteo slobodnim padom engleski kanal uz pomoć karbonskog krila.

Skok za istoriju zakazan je za ponedeljak u 15 časova. Zbog zahtevnosti poduhvata, realizacija u velikoj meri zavisi od vremenskih uslova i postoji mogućnost da sve bude pomereno za utorak ili sredu.

(Foto: redbullcontentpool.com)

Više o ovoj temi

Baumgartnerovo odbrojavanje do lansiranja
Svet još uvek čeka na Baumgartnerov skok iz svemira (FOTO)
Baumgartner: Ne odustajem
Baumgartner krenuo ka "ivici svemira"!
Baumgartner ispisao istoriju! (FOTO+VIDEO)
Baumgartner: Najuzbudljiviji trenutak je stajanje na vrhu sveta (FOTO+VIDEO)
Baumgartner se povukao!
Feliks Baumgartner - hrabar ili lud?
Baumgartner mora da plati zbog pesničenja kamiondžije
Sportal.rs
sportske vesti
1

7849

Dodaj komentar komentari (1)

DRAJO 1
odgovor
06 oktobar 2012 | 13:03

to srbine junacino

1
Ime:
Komentar:
Buntovnik koji grad gleda potpuno drugačije
27 maj 2010
- Ni kao mali nisam previše obraćao pažnju na osnovna pravila, kojima se većina povinovala – na čudan način počinje priču za SPORTAL.RS pionir, osnivač "novog pokreta u ekstremnom svetu motora" – Žulijen Dupon.Rođen u Lionu pre tri decenije, "vetar u kosi" osetio je već sa ...

Sportal.rs portal sastoji se od vlastitih sadržaja, sadržaja partnera i saradnika, besplatnih sadržaja, sadržaja kreiranih od strane posetilaca, sadržaja oglašivača i linkova na spoljne stranice. Sadržaj vebsajta i tehnologije koje su korišćene su zaštićeni zakonom. Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala bez dozvole vlasnika autorskih prava (Sportal.rs, partneri, korisnici...) je zabranjeno.

Sportal Mobile